Pszczoły - miododajni zapylacze

IMG_2999.jpeg

Pszczoły to jedne z najstarszych istot żyjących na naszej planecie, których istnienie datuje się na  40 milionów lat. Zapewniają zachowanie równowagi w ekosystemach i ponad 30% pokarmu roślinnego zawdzięczamy ich pracy. Istnieje wiele gatunków roślin, których reprodukcja zależy od pszczół, w tym jabłka, jagody, wiśnie, kawa, ogórki oraz kolorowe pachnące kwiaty. Rośliny te wymagają zapylenia przez pszczoły, aby wytworzyć owoce i nasiona, które są niezbędne do ich rozmnażania i przetrwania. Tymczasem populacja pszczół maleje w zatrważającym tempie. Czy możemy sobie wyobrazić życia bez kwiatów i owoców? Albert Einstein powiedział, że "Kiedy z powierzchni ziemi znikną pszczoły, to człowiekowi pozostaną już najwyżej cztery lata życia”.

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół i z tej okazji gościliśmy w przedszkolu Zdzisława Kilona i Jacka Wołka, panów, którzy zawodowo zajmują się pszczelarstwem. Opowiedzieli o zwyczajach pszczół i pracy pszczelarza, narzędziach jakimi się posługują i stroju w jaki ubiera się pszczelarz zanim przystąpi do pacy w pasiece. Dzieci miały również okazję  przyjrzeć się budowie ula oraz zobaczyć żywe pszczoły wraz z królową zademonstrowane w pokazowej ramce. Rodzina pszczela to królowa matka, robotnice i trutnie. 

Opowieść o pracy pszczelarzy była niezwykle fascynująca. Dzieci dowiedziały się, że ich praca polega na hodowli pszczół w celu pozyskiwania  miodu, pyłku, wosku oraz innych produktów pszczelich. Aby otrzymać dobry i słodki miód Pszczelarz musi dbać o zdrowie pszczół poprzez utrzymanie odpowiednich warunków w ulach. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości trzeba podjąć odpowiednie działania np. leczenie pszczół, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób.

Pamiętajmy, że to od na zależy przetrwanie pszczół. Jak to zrobić? Ważne jest, abyśmy podejmowali działania mające na celu ograniczenie stosowania pestycydów, zapewnienie siedlisk i źródeł pożywienia oraz wspieranie wysiłków na rzecz ochrony populacji pszczół. W ten sposób możemy pomóc w zapewnieniu ciągłej produkcji żywności, na której polegamy, i utrzymaniu zdrowych ekosystemów dla przyszłych pokoleń.

 

Ciekawostki o pszczołach

  • Aby wyprodukować kilogram miodu, pszczoły muszą zebrać nektar z 4 milionów kwiatów, pokonując przy tym łączny dystans ponad 200 tysięcy kilometrów.
  • Jedna pszczoła w ciągu całego życia jest w stanie uzbierać mniej niż 10% łyżeczki miodu.
  • Pszczoły mają bardzo dobrą pamięć i zdolność uczenia się. Naukowcy twierdzą, że potrafią zapamiętywać ludzkie twarze.

 

Źródło:                                                                                                                                                                                                              https://paczka-wiedzy.pl/pszczoly-ciekawostki/                                                                                                                               https://www.national-geographic.pl/artykul/pszczoly 

 

Opublikował(a): Barbara Dubaniowska

Na skróty